Kőgazdag fiatalok

A műsor, ami éppen kampányszerűen tántorít el mindenkit attól, hogy valaha is gazdag akarjon lenni.

Berobbant az országba egy újabb ál-reality, amivel kapcsolatban, ha fordított pszichológiát szeretnék alkalmazni, mindenkit arra kérnék, hogy még véletlenül se nézzen meg belőle 1 másodpercet se.

Ha még azon szerencsések közé tartozol, akiknek fogalmuk sincs róla, mi ez, nagyon röviden összefoglalom, miről szól: 

Bemutatni a legkivagyiskodóbb fiatal magyarokat, akik nem szégyellik megmutatni a világnak, mennyire szeretik a pénzt, és gyakorlatilag csak a pénzt. Hétköznapinak álcázott, kínosan mesterkélt jelenetekben látunk fiatalokat, akik úgy viselkednek, mintha egyetlen ép agysejtjük sem lenne. 

Még nem döntöttem el, hogy ez igaz vagy hamis (mert nehezen hiszem el, hogy valaki tényleg ennyire üres lehet belülről), de tény, hogy van köztük, aki még beszélni sem tud rendesen. Őt időnként feliratozzák.

Nnnna, de nézzük:

Mi a baj ezzel?

Nyilvánvalóan nagyon sok baj van vele. Valószínűleg pont ez a sok baj a lényege az egész izzadtságszagú cirkusznak, hogy felbőszítsen, kiakasszon, felháborodottságot gerjesszen, és ezeken át kattintást, kommentet, aktivitást generáljon. Stílszerűen fogalmazva „bármi áron”. Világos. Értjük.

1. Az első üzenet a gyanútlan néző számára talán az, hogy:
„Nézd meg, olyan sötét, mint az éjszaka, ő mégis húszezresekben fürdik és úgy vásárol Lambot, mint én kiflit. Dehát ő beleszületett.”
Mert – bár erről nem esik túl sok szó a műsorban, de elég nyilvánvaló -, hogy ezek a kölkök apuci és anyuci pénzét szórják.

2. A második üzenet a szimpla polgárpukkasztás lehet, hogy a szereplőknek egy-egy pár cipője kerül annyiba, mint amennyi az átlag néző fél éves bevétele. És ezt nem félnek kihangsúlyozni.

Mindkét felsorolt pont páros lábbal rúgja hasba az önbecsülést, ha ezt valaki egy kicsit is komolyan veszi. Valahol remélem, hogy nincs ilyen, másrészt meg pontosan tudom, hogy ezek a ki nem mondott üzenetek sajnos akkor is bekúsznak a tudatunkba, ha mi röhögünk a leghangosabban a műsor bénaságán.

Mert tényleg az. Nem vagyok műkritikus, úgyhogy nem fogok belemenni abba, hogy micsoda ipari szennyről van szó, pedig az is megér egy misét. Megteszi helyettem az összes országos médium, minden létező formában, tuti kattintás a téma, amit vég nélkül lehet savazni.

S hogy szerintem mi a legnagyobb baj ezzel? 

Az, hogy egy ilyen műsor sajnos egy újabb pecsét abba a pontgyűjtőbe, amit nagyon sok szegénységtudatban élő ember vezet magában, s aminek az a címe, hogy:
„Ezért ne akarj gazdag lenni!”

Engem ez dühít fel az egészben… vagy inkább elszomorít. Nem elég a népmesékben szereplő dölyfös, gonosz, kevély földesúr. Nem elég a „gazdagok nem boldogok” és a „pénz nem boldogít” szállóigék untig bizonygatása. A szerény anyagi háttér és a vérverejtékes, kemény, önfeláldozó munka piedesztálra emelése sem elég. 

Oda kell még egyszer dörgölni a magyar arcába, hogy gazdagnak lenni gáz!! Hogy az igazán gazdagok azok mocsok, értéktelen, semmirekellő humán selejtek. Hogy ha pénzed van, úgy fogod szórni, mint bolond a lisztet. És hogy még véletlenül se akarj ebbe a ligába tartozni, mert itt csupa szereplési mániás, rongyrázó, értelmi fogyatékos vár. 

Miért?? Miért, miért, miért? 
Miért kell nagyágyúval szétbombázni a kínjában TV-t néző átlagember leghalványabb illúzióját is arról, hogy a pénz akár még jó dolog is lehet? 

A sok pénz meg akár eszméletlen jó is lehet, amit eszméletlen jó dolgokra is lehet fordítani? Miért nem azt a példát mutatják? 

Jaaaa, mert akkor lehet, hogy azt mondaná a néző, hogy: 
„Hm, wow, le a kalappal ezek előtt a vagyonos emberek előtt! Hogy csinálhatnám ezt meg én is? Hogy lehetne nekem is ilyen fantasztikus, értékes, másokat is felemelő életem?”

Helyette legyen inkább az undor, a megvetés és a lesajnálás a „kőgazdagokkal” szemben, és maradjon a megszokott üzenet: 

Jézusom, Feri, látod mit művel a pénz az emberrel? Még jó hogy mi nem vagyunk ilyen gazdagok. Hála Istennek.”

Végezetül minden további kommentár nélkül itt hagynám azt a külön erre a célra legyártott figyelmeztetést, amit a műsor előtt a gyártók – teljes elhatárolódásként – fontosnak tartottak megjeleníteni: 

… nos, Te inkább olyan tartalmat fogyassz légyszi, ami építi a személyiségedet (és a pénzhez fűződő viszonyodat), ne olyat, ami bár károsítja azt, de azért leadják. Mert hát jó lesz az a népnek. 

Nem, nem lesz jó.

Ha tetszett a bejegyzés, nagyon köszönöm, ha megosztod.

Facebook
Twitter
LinkedIn