Mi az az akadály, ami közted és aközött a pénz között áll, amire vágysz

Meg fogsz lepődni, mert nem a körülményeket fogjuk körbejárni ebben a bejegyzésben, s nem is azt fogjuk feszegetni, hogy mennyi a fizetésed vagy hogy hogyan szerezz Magadnak másodállást.


Nem kívülről befelé, hanem belülről kifelé haladva fogjuk megközelíteni ezt a kérdést, ugyanis anyagi helyzeted elsősorban a gondolkodásmódod eredménye.

Gondolkodásmódnak hívom a meggyőződéseid, hiedelmeid, tudatalatti programjaid, blokkjaid, korlátaid és pénzügyi traumáid összességét. Hiszen ezek azok a tényezők – a belső pénzügyi világod -, amik meghatározzák, hogy milyen döntéseket hozol, milyen lépéseket teszel – a külvilágban, a külső pénzügyi valóságodban.


Hogy miért?
Vegyünk egy nagyon egyszerű példát:


Géza elégedetlen az állásával. Egyrészt nem is szereti annyira, másrészt Gizi folyamatosan nyaggatja, hogy nagyobb lakásba kéne költözniük. Igen, Géza ha tehetné, már holnap csomagolna is, de az elkanászosodott albérlet árak és az egyéb egekbe szökő költségek mellett ez egyszerűen elképzelhetetlen. Hisz a fizetése mintha kicsit lemaradt volna a trendekről, pont ugyanott tart, mint 3 évvel ezelőtt.
Mit tegyen Géza?
Itt jön képbe a gondolkodásmód, és az egész csomag, ami bele tartozik.
Géza annak megfelelően fog cselekedni, hogy ő mit gondol
– a pénzről
– a pénzkeresési lehetőségekről
– biztonságról
– és saját magáról, a saját értékéről

Ha pl. Géza azt a mintát hozta magával, hogy örülni kell annak, ami van, maradjunk csak mindig a biztosnál, ne kockáztassunk, mert a nagyravágyásból csak a baj lesz, stb., akkor meg fogja győzni magát és Gizit is, hogy maradjanak csak szépen a fenekükön, nem is olyan kicsi az a lakás. Mert ezt legalább tutira ki tudják fizetni, és ugye “biztos ami biztos”. 

Ha Géza kizárólag a jelenlegi szakmájában gondolkodik, akkor lehet, hogy megnéz egy-két álláslehetőséget, ugyanezen a területen, csak más cégeknél. Lehet, hogy talál is olyat, ahol 10-20.000 forinttal többet kereshetne, meg még egy céges telefont is kapna, de ahhoz többet kéne utazni minden nap. Hm., napi kétszer 45 percet aszalódni a villamoson, máris nem annyira kecsegetető, mint az a pár tízezer forint nyereség.
Meg erre már Gizi is azt mondja, hogy inkább legyél csak itthon időben, fontosabb az. OK.

De mi lenne akkor, ha Géza egészen más polcra tenné magát?
Mi lenne akkor, ha lenne benne egy belső hajtóerő, hogy kitűnjön a tömegből és mondjuk az izgatná, hogy indítson egy saját vállalkozást azon a területen, ahol eddig alkalmazottként dolgozott?
Mi lenne akkor, ha a célja nem 10-20.000 forinttal, hanem 10-20 millióval lenne több, mint amennyit most keres?
Más lehetőségeket nézegetne? Igen!  És talán ez a legfontosabb. A figyelmét, a fókuszát teljesen más irányba fordítaná.

És aki más irányba néz, az mást is lát.

Lehet, hogy másképp töltené a szabadidejét? Igen, hiszen elképzelhető, hogy vadul tanulna, képezné magát, piacot kutatna, csapatot kezdene toborozni, stb.
Elképzelhető, hogy ugyanaz a Géza meg tudná ezt csinálni és gyökeresen megváltozna az életük? Igen!!  Ha Gézának más gondolatok lennének a fejében.
Saját magáról, a lehetőségeiről és a pénzről.

Lehetséges, hogy nem kéne csírájában elfojtatniuk magukban azt a belső hangot, ami azt mondja, hogy:
“Oké, hogy azt láttam a szüleimtől, hogy csak elégedjünk meg azzal, ami van, de basszus őszintén szólva én azért irtó jól érezném magam egy sokkal magasabb színvonalú életben. És marhára szeretném látni Gizi arcát, amikor büszkén a kezébe nyomom a kétszer ekkora lakásunk kulcsát.”

És lehetséges, hogy Gizi is egészen másképp nézne Gézára, ha meglátná benne ezt az üstököst? Valószínű igen.
Továbbmegyek, elképzelhető, hogy Gizi is másképp látja saját magát egy ilyen és egy olyan Géza oldalán? Ne legyünk álszentek, igen. Másképp látja magát és másmilyen is lenne.
Lehetséges, hogy más pénzügyi mentalitást adnának át a leendő gyerekeiknek ebben a forgatókönyvben? Naná!

Pénzügyi gondolkodásmódunk, anyagi blokkjaink és korlátaink, szegénységtudatunk és bőségtudatunk is mind-mind transzgenerációs örökségünk része. A hozott csomagunkban lapulnak és meghatározzák az életünket. És ha nem vesszük ezt észre és nem dolgozunk azon, hogy átírjuk ezt a tudatalatti programot, akkor sajnos vagy nem, de nagyrészt azt is az örökölt generációs mintáink fogják meghatározni, hogy mi lesz belőlünk. Bizony, anyagi szempontból is.


Amit ezzel mondani akarok, az az, hogy mindkét fajta Géza abszolút létezik és a világ bőven nyújt példát és lehetőséget mindkét fajta végkifejletre is. És még számtalan másikra.

Valószínűleg most azt mondod magadban, hogy “Hja, persze, dehát az a sikeres fickó egy teljesen más típusú ember lenne. Abban a nyunyika Gézában nincsenek benne a havi 10-20 milliók…”.
Pedig de, pontosan erről van szó.

Egy ember attól lesz más típusú, hogy másképp gondolkodik. Hisz ugyanúgy két keze meg két lába van, és egy feje. A nagy különbség abban az egy fejben rejtőzik.

Ez az a különbség, ami ugyan konkrétan nem látható, ezért hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla. Csak a végeredményt látjuk. A körülményeket. Gazdag élet, szegény élet, magabiztos ember, bizonytalan ember, bátor, szorongó ember, sikeres vagy döcögős karrier. Ezeket látjuk. És ha valamivel elégedetlenek vagyunk, ezeket próbáljuk meg kicsit csiszolgatni.

Pedig mindez nem más, mint okozat. Következmény. 
Az ok pedig az, amit talán Te is eldörmögtél az orrod alatt a kis tanmesémet olvasva.
“Jajj Kata, nem veszed észre, hogy két tök különböző emberről írsz.”

De észreveszem. És azt is, hogy az okok tekintetében semmi másban nem különböznek, csak a pénzügyi gondolkodásmódjukban, a meggyőződéseikben és a hitrendszereikben.

Ezek pedig mind megváltoztathatók!
(Hála az égnek. Ha nem így lenne, valószínű én sem írogathatnék most Neked erről, hanem fent ülnék egy buszon és karikás szemekkel zötyögnék a munkahelyemre, ami lehetne talán iroda, de akár egy gyár is. Mert én bizony ezt a mintát hoztam.)

Néhány izgalmas kérdéssel zárom ezt a témát, mert igazából azt szeretném, ha Benned most indulna csak el igazán.

– Szóval ki határozza meg, hogy Te ma, most milyen típusú ember vagy?
– Kin múlik, hogy Te melyik fajta Géza lehetnél egy ilyen történetben?
– Mibe kerül megváltoztatni azt, hogy hogyan gondolkodsz?

– Mi mindent döntöttél el a pénzről, a lehetőségekről és saját magadról, amik már rég nem szolgálnak Téged, amik már rég nincsenek összhangban a mai vágyaiddal? – Milyen korlátokat hiszel valósnak, amik hátráltatnak, viszont tulajdonképpen csak a fejedben léteznek?

Hm. Jó, nem? 🙂
Innen folytatjuk, kívánom, hogy a legnagyobb nyitottsággal feszegesd ez az utolsó 5 sort.
Hidd el, megéri.

Tarts velem, iratkozz fel, ez lesz a fő témánk!

Várlak szeretettel,
Kata

Ha tetszett a bejegyzés, nagyon köszönöm, ha megosztod.

Facebook
Twitter
LinkedIn